Rockszerviz

Rockszerviz nagyon zenei blogja

Friss topikok

  • bluesrocker: James Hetfield is jön a budapesti ZZ Top-koncertre: zztop.blog.hu/2009/10/11/brad_pitt_es_james_he... (2009.10.12. 18:36) ZZ TOP - Double Down Live Tour '09
  • rockszerviz: :))))))))))) így értettem!!!!!! nem voltál téma! inkább a kaja, mindenki imádta :) (2009.10.02. 00:12) nna, megvót
  • rockszerviz: Ez tényleg hihetetlen! Többszörösen is. Először azért, mert tényleg sokat vártunk rá, másodszor pe... (2009.09.17. 21:24) Elindul
  • Timcsiii: Én az első sorban voltam középen:))) (2009.06.13. 11:34) Az élet szép - Coldplay koncert Budapesten
  • whoishe: Szívesen megkereslek, ha írsz egy elérhetőséget az info@rocktv.hu címre. Lehet, hogy te ezt most g... (2009.02.23. 19:44) Elhunyt Tunyogi Péter

10 éve Hegyalja

2009.07.10. 17:36 rockszerviz

Tokaj és Rakamaz a Tisza egyik legcsábítóbb tája. Már tíz éve is az volt, tényleg, próbáltam kenuval. De az utóbbi évtizedben adódott egy ráadás: a Hegyalja Fesztivál. A plusz jóság a jóban sárga trikós copfos lányok és bakancsos úriemberek formájában öltött formát, nem csak a Kemping, vagyis a fesztivál területén, hanem elszórva az aprócska faluban, és a környező dimbes-dombos erdőkben. Bizony ezen a néhány júliusi napon az egész környék megtelik a fesztiválozókkal és a zenészekkel, mert itt mindent lehet: pincében borozni, vízben lubickolni, erdőben kirándulni, hegyen mászni, bringán tekerni, kenuban evezni, tömegben csápolni, sorban állni.

 
A Hegyalja Fesztivál tehát július 15-18. között jubilál, de nem eme csodás alkalom miatt fényesítették ki a műsort a szervezők, hiszen az elmúlt tíz év minden programja maga volt a ragyogás. Idén azonban a megszokott kiváló zenei felhozatalon túl erős hangsúlyt kapnak a kisközösségi programok is, értem ezalatt a beszélgetős, ücsörgős és bambulós időtöltést, a kisszínpados eseményeket, a sportos és környezetvédős megmozdulásokat és kampányokat. Az biztos, hogy annyira telítve van minden helyszín és minden óra, hogy idén kevesebb önfeledten császkáló másnapos egyénnel találkozhatnak majd a helyiek (akik rendszerint a saját kézzel összekalapált padon ücsörögnek a portájuk előtt). Ez nem is baj, hiszen a halászléhez és jó borhoz nyugalom kell. Talán most szépen eloszlik majd a jól nevelt társaság a térségben.
 
Az biztos, hogy lesznek egyértelmű gócpontok, ahová éhes madárrajként mindenki összegyűl majd. Lássuk csak:
 
Duma
 
Lévai Balázs vállalta, hogy írókkal, költőkkel beszélgessen a fesztiválon. A beszélgetésbe a fesztiválozókat is bevonja, erős lesz a kísértés, hogy Grecsó Krisztián, Karafiáth Orsolya, Garaczi László vagy Cserna-Szabó András könyvei a kritikus hegyaljások boncasztalán végezzék. A szerzők készülnek a találkozóra, a szervezők pedig tudják, hogy az irodalom kevés fesztiválozót hagy hidegen. Akit mégis, annak azért érdemes az E-Misszió Zöld Sátrat felkeresnie, mert a költők-írók között Lovasi András, Erdélyi „Superman” Zsolt és Kollár-Klemencz László is feltűnik a Kistehén Tánczenekarból.
Pedig kemény konkurenciára számíthatnak a fesztivállátogató szerzők: a Jager bár stand-up humoristákat állít hadrendbe a fesztivál mind a négy napján, este fél 7 előtt 10 perccel. Már július 15-én erős kezdéssel indul itt a program: Badár Sándor hozza el történeteit a Hegyaljára, de a következő három napban fellépő Kőhalmi Zoltán, Kiss Ádám és Hadházi László neve is ígéretesen hangzik.
 
Színház
 
Lajkó Félix pénteken lép fel Brasnyó Antallal; fellépésük a fesztivál fizikai határain túl lesz, a tokaji Paulay Ede Színházban, viszont nem véletlenül látogat Félix sem a fesztiválra: a Bokorból című album zenei anyaga értő fülekre számíthat majd. Az album erdei kirándulást idéz, a CD-n van olyan szám, amit autóban rögzítettek, hogy kihasználják a zárt fémszerkezet akusztikáját. Talán épp az akusztika az, amiért a hegedűs-brácsás páros a Paulay Ede Színházat választotta koncertje helyszínéül, hiszen itt biztosítható az a koncentrált hang-élmény, amit Lajkó Félix rajongói lélegzetvisszafojtva figyelnek a zseni minden egyes koncertjén.
A Paulay Ede Színház idén szervesen kapcsolódik be a Hegyalja megmozdulásaiba, a fesztivál ideje alatt végig otthont ad a Hegyalja 2000-2008. ünnepi fotókiállításnak. Nyári Attila és Zentai Péter felvételei a 10 éves fesztivál nagy pillanatait idézik – ez a kiállítás kötelező lesz minden olyan fesztiválozónak, aki idén nem először lesz Hegyalján. Musical is lesz a Hegyalja ideje alatt a színházban, a Nyíregyházi Mandala Dalszínház a legfesztiválosabb darabbal készül, amit valaha előadtak: a Képzelt Riport egy Amerikai Popfesztiválról egyszerre lehet bevezető- és levezető élmény is a fesztiválozóknak.
 
Sport
 
Ha a fesztiválozókban túlteng az energia, sporttal melegítenek az esti koncertekre. Július 17-én 10-től este 6-ig lehet edzeni, mert a következő napon mountain bike verseny, a Tokaj-hegyről egészen a város Főteréig. A bukósisakot csak a versenyen érdemes viselni, a fesztiválon már nem… Viszont nem csak a fesztivál területén túl nyílt tér a sportnak: idén is fociznak, úsznak a fesztiválozók – az úszásnak ideális helyszíne a Tisza.
 
És persze a koncertek
 
Az esti mozgás garantált a Hegyalján. A Faithless DJ-szettje a két ikonikus tag, Maxi Jazz és Sister Bliss előadásában garantáltan átmozgat mindenkit, ugyanerre készülnek a Basement Jaxx, vagy a Transglobal Underground előadói is. A Machine Head, az Ignite vagy a Testament kicsit más stílusban, de szintén célul tűzték ki maguknak, hogy rajongóikban kellemes fáradtság vegyüljön a nagy élménnyel. Akik pedig a hazai felhozatalhoz vannak szokva, szintén tartsák edzésben – és ébren – a testüket, hiszen a magyar könnyűzenei élet apraja és nagyja is felsorakozik, a sor szinte kifogyhatatlannak tűnik: Tankcsapda, Kispál, PUF, Török Ádám, Zuboly, Kaukázus, Péterfy Bori, Jamie Winchester, Besh O Drom, Zagar, Brains, Palotai, és folytathatnám reggelig, de nem teszem, hagylak titeket aludni. Rátok fér július 15-e előtt.

A fesztivál honlapja:

www.hegyaljafesztival.hu

Szólj hozzá!

Címkék: koncert fesztivál tokaj 2009 hegyalja rakamaz

A bejegyzés trackback címe:

https://rockszerviz.blog.hu/api/trackback/id/tr771239071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása